2016. március 30., szerda

Vörösbarna papsapkagomba - Gyromitra fastigiata

Márciusban a Börzsöny még elég barátságtalan volt. Ráadásul ködös, borús időben vágtunk neki egy elég nehéz 40-esnek számító túrának.
Hangulatomat nagyban feldobta, amikor egy gyilkos lejtőn az út mellett ez ragadta meg a tekintetemet:



Kicsit közelebbi vizsgálódásra kiderült, hogy az avar ezt rejti:


Természetesen előbányásztam onnan, későbbi preparálás céljából:


Ez egy tipikus tavaszi gomba, a kucsmagombákkal együtt. Nem sokkal később a Cserhátban is összeakadtam egy még nagyobb példánnyal:


Ez a három, ez amúgy egy gomba, csak 3 szögből van fotózva, és így a süveg minden oldalát láthatjuk.

Nem ennivaló, sőt, kifejezetten mérgező gomba, de nagyon érdekes, a süvegnek olyan tapintása van, mintha egy rendesen kivaxolt bakancsbőrt fogdoznánk. Attól, hogy hozzányúlunk, még nem fogunk ettől a gombától megmérgeződni, de nyilván azért mossunk kezet utána.
A tönkön látható, hogy valami állat (valószínűleg csiga) megrágta a termőtestet. Ebből is látszik, hogy attól, hogy egy állat evett a gombából, az még lehet mérgező.
Gyakran lehet hallani: megrágta a csiga, szóval nem mérgező...
Ezt a gyilkos galócát szintén megrágta valami:

Egyrészt, egy ember meg egy állat között azért elég komoly fiziológiai különbségek vannak... Másrészt, vajon aki ezt állítja, honnan tudja, hogy milyen állat rágta meg a gombát, és vajon ennek később milyen következményei lettek rá nézve?
Az az elterjedt tévhit, hogy "az állatok ösztönösen nem eszik meg azt, ami mérgező", jó nagy hülyeség. Lásd pl. egérméreg, hangyairtó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése